2020. június 30., kedd

Lámpagyári légpuska-LP-42 a "mezőőri".Ritka! - Jelenlegi ára: 78 000 Ft

Lámpagyári Lp-42, ritkaság számba megy. Ffelújított darab, de gyűjtibe is király. Azt ne feledjük, hogy egy légfegyver felújíttatása nem 2 ft-os történet eredménye. Egyes fegyverjavítóknál való érdeklődésem kapcsán az 50-55 eft-os környéki árajánlatot kaptam-és ez csaka  "vasra" szólt! Mi tartozik bele? Dugattyútömítés-, csőfartömítés-, ütőrugó csere, új felület kezelés és ennyi. Az esetleges mechanikai meghibásodások javíítása(stiftek, csapok, rugók, csavarok stb. elsütő szerkezet cseréje-de ez már felárért, ami az alkatrész ritkasága tekintetében árfüggő, esetlegesen egyedi legyártatás eredménye islehet, ami megfizethetetlen! )Ebben nyújt segítséget mindenki számára a L. Á. M. könyv.
A "mezőőri" típus-mezőrök szolgálatának ellátásra gyártódott a 60-as években. Mivel biciklivel látták el a szolgálatot, így a légfegyvert a  kerékpár  vázra erősített "puskaagytartó"-ba helyezték, a csőnek pedig a kormányon volt egy e célra kialakított -gumiszalaggal bélet zárható bilincs-támaszték. E miatt a cső is 16mm-es vastagságúra kovácsolódott és a tusa véget is meg is nyújtották-kb 15cm-rel, mivel másként nem érte volna el a cső a cső a biciklikormány tartóját. Amezőőrők pedig seregély riasztásra-kártevő irtásra és önvédelmi fegyverként is használták-ill. a  hatalom jelképe volt-"villoghattak" vele.. (Puska-puska)Érdekességképpen ez a légfegyver  a M48-as "kispuska" nézőkéjét kapta, ami sokszor "visszaköszönt" a  FÉG légfegyverein-pl. a Relum Tornadó egyes külföldi export változatait is ezzel szerelték, mert a felszereléséhez minimális változtatás kellettcsak a Relumok csőtőke  "hátán"Ez a nézőkesokklataprofibb állíthatóságú, mint a "lemezse" vagy a " csúszkás"Ez a példány minimum 60-70 éves darab. Az LP-42-ről is bővebben lehet olvasni az említett könyvben. Annyit említenék, hogy áttervezett  biztonságosabbá tett akasztással, komfortosabb(állítható)elsütéssel és  a korábbi Lp-1, Lp-2 típushoz képest még  nagyobb dugattyú munkaúttal(82mm(45cm3) gyártódott  Kameniczky József tervei alapján. Ez a légfegyver a későbbi FÉG LP 44y-ok (High Velocity)légfegyverek"előd"változata! Eredeti állapotában 245m/s-21J energiát is képes volt előállítani. E példány már legyengített ütőrugóval építődött, hogymegfeleljen a jogszabályi korlátoknak. A gyengébb ütőrugóval szinte teljesen hangtalan a működése-no, meg az "erdélyi bivalybőr dugattyú tömítésnek" köszönhetően-visszarugása elhanyagolható. Teljesen működőképes, semmit nem kell vele már csinálnia a a vásárlónak
A légfegyver energiája nem haladja meg a  megengedett csőtorkolati energiát-kevesebb, mint 7, 5J, így szabadkereskedelmi forgalmú eszköznek minősül és engedély mentesen tartható.
Privát magán aukció, semtermékcsere sem pénzvisszafizetésre nincs mód. a vásárló ezt vásárlásával tudomásul vette és elfogadta. Ennek tudatában vásárolt, licitált.


Jelenlegi ára: 78 000 Ft
Az aukció vége: 2020-07-01 04:24 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése